Beeld2

Vrijwilligers zetten de toon

Vol overtuiging en met een vragenlijst onder de arm trekken de vrijwilligers de gemeenschap door. Ze laten de inwoners van Epworth, een voorstad van Harare (Zimbabwe), zien en horen dat kinderarbeid niet mag. En dat alle kinderen recht hebben op het volgen van goed voltijds onderwijs.

Huis-aan-huis

Met huis-aan-huis bezoeken verzamelen de vrijwilligers de gegevens van alle inwoners binnen het gebied: de samenstelling van de gezinnen, het werk van de ouders en of hun kinderen wel of niet naar school gaan. Tegelijkertijd vertellen ze de inwoners over de gevolgen van kinderarbeid en over de rechten van kinderen.

Een groot voorbeeld

Langzaam maar zeker verandert er iets binnen de gemeenschap. Misverstanden, mythes en vooroordelen worden opgehelderd en steeds meer mensen raken overtuigd; al onze kinderen moeten gewoon naar school! De vrijwilligers werken hand in hand met de lokale bestuurders en dragen vol enthousiasme de boodschap uit. Met hun toewijding, plichtsbesef en vermogen om mensen vanuit verschillende bevolkingsgroepen aan te spreken, zijn de vrijwilligers in Epworth een groot voorbeeld voor iedereen.

Over het project

In Epworth, Zimbabwe, werken de lokale organisaties CACLAZ en ANPPCAN samen met de gemeenschap aan de ontwikkeling van kinderarbeidvrije zones. Het project maakt deel uit van het Stop Kinderarbeid-programma ‘Out of Work and Into School’, dat wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?

>> Lees meer over de kinderarbeidvrije zones wereldwijd

>> Download het bi-annual report ‘Out of Work and into School’ (mei-okt 2015 pdf)