Beeld2

Schoenen/leer

Niet alleen in de kleding sector, maar ook bij de productie van leer en schoenen is er een verhoogd risico op kinderarbeid. In 2012 publiceerde Stop Kinderarbeid het SOMO-rapport 'Waar de schoen wringt - Kinderarbeid in de productie van lederen schoenen'. Dit was de start van de campagne ‘We want child friendly shoes!’.

Het doel van Stop Kinderarbeid en deze campagne was om schoenenbedrijven te stimuleren om betere arbeidsomstandigheden in hun volledige productieketen te realiseren, met specifieke aandacht voor kinderarbeid. Er is de afgelopen jaren gelukkig veel gebeurd en verschillende bedrijven in de schoenenindustrie hebben vooruitgang geboekt wat betreft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ons rapport 'Working on the Right Shoes’ (2013) geeft een overzicht van wat er in de sector is gebeurd en wat 28 schoenenbedrijven hebben gedaan en verbeterd sinds de lancering van onze campagne. Maar ook hier is er nog een lange weg te gaan!

Daarom zijn we een nieuw onderzoek gestart naar de schoenensector in India in samenwerking met de Fair Labor Association. We verwachten eind 2016 daarvan de uitkomsten. Daarnaast zijn we één van de initiatiefnemers van de Sustainable Leather Award (in samenwerking met MVO Nederland, SLEM, Shoestainable en de VGS) om initiatieven en ideeën in de Nederlandse leersector met een positief (indirect) effect op mens, dier en milieu in ontwikkelingslanden te promoten. We hopen daarmee te zorgen voor meer bewustzijn van wat er speelt in de schoenensector en meer ondernemers en bedrijven ertoe aan te zetten zich in te zetten voor kinderarbeidvrije productie van leer en schoenen.

Wilt u weten wat u kunt doen of hoe u kunt samenwerken? Neem dan contact op met ons via mvo@stopkinderarbeid.nl

Gerelateerd