Stop Kinderarbeid position paper: Alle kinderen uit het werk en naar school
In de aanloop naar de Wereldconferentie over Kinderarbeid in Argentinië, van 14 tot 16 November 2017, heeft Stop Kinderarbeid een position paper geschreven met aandacht voor het combineren van bottom-up en top-down benaderingen om kinderarbeid uit te bannen.
Het position paper beschrijft de rol die lokale gemeenschappen, maatschappelijke organisaties en vakbonden vaak spelen als aanjagers van een bottom-up benadering om kinderarbeid uit te bannen. Een gebiedsgerichte aanpak blijkt een effectieve manier te zijn om alle kinderen in een bepaalde gebied uit het werk te krijgen en (terug) naar school te brengen. Met deze aanpak is het mogelijk om te komen tot ‘kinderarbeidvrije zones’. Een kinderarbeid vrije zone is een bepaald gebied (dorp, buurt, enz.) waar iedereen – lokale organisaties, lokale overheden, bedrijven, leraren, ouders en kinderen – samenwerkt vanuit de overtuiging dat geen kind hoort te werken en dat alle kinderen naar school moeten gaan.
Het position paper beschrijft verder hoe een bottom-up benadering helpt om vorm en uitvoering te geven aan top-down beleid. Lokale, regionale en nationale overheden kunnen duurzame verandering bewerkstelligen als ze hun verplichting nakomen om basisvoorzieningen te treffen die schoolgaan voor alle kinderen mogelijk maakt. De private sector, gedreven door bijvoorbeeld de ‘UN Guiding Principles on Business and Human Rights’, zou kinderarbeid in de volledige productieketen moeten aanpakken. Internationale organisaties kunnen zorgen voor institutioneel beleid met aandacht voor een gebiedsgerichte aanpak tegen kinderarbeid en aansturen op gezamenlijke inzet voor meer impact.
Lees het volledige position paper met aanbevelingen hier.