Stop Kinderarbeid promoot kinderarbeidvrije zones tijdens Cacao Workshop in Brussel
Stop Kinderarbeid heeft succesvolle voorbeelden gedeeld van een gebiedsgerichte aanpak om kinderarbeid uit productieketens te bannen tijdens de Cacao Workshop ‘Cocoa, an unsavoury sweet?’ die werd georganiseerd door de Europese Commissie in Brussel op 21 maart 2018. Daarmee wil Stop Kinderarbeid bijdragen aan het versnellen en verbeteren van de strijd tegen kinderarbeid in de cacao productie en waardenketens.
Cacao is één van de meest voorkomende landbouwproducten waar veel kinderarbeid aan kleeft. Naar schatting zijn er alleen al in Ivoorkust en Ghana 2.1 miljoen kinderen werkzaam in de cacao sector. Die landen leveren samen 60 % van de totale wereldproductie van cacao.
Terwijl de consumptie van chocolade in Europa en wereldwijd toeneemt, wordt de cacao industrie nog steeds gekenmerkt door lage inkomsten voor producenten, slechte arbeidsomstandigheden en goedkope kinderarbeid. Veel cacaoboeren in Ivoorkust en Ghana leven onder de extreme armoedegrens.
De Europese Commissie nodigde voor deze workshop belangrijke spelers op het gebied van cacao productie en waardenketens uit om met elkaar te spreken over de voortgang, uitdagingen en best practices in de strijd tegen kinderarbeid. Stop Kinderarbeid ziet dat een gebiedsgerichte aanpak om te komen tot kinderarbeid vrije zones in de praktijk heel succesvol kan zijn.
Lees hier meer over de cacao workshop.
Bekijk hier een video met bijdragen aan de discussie van Stop Kinderarbeid en andere deelnemers.