Beeld2

Samen stoppen we kinderarbeid

Geen kind hoort te werken. Ieder kind heeft recht op onderwijs, het recht om te spelen en om écht kind te zijn.

Kinderarbeid houdt armoede in stand. Het bestrijden ervan biedt duurzame ontwikkeling en betere kansen voor iedereen. Vanuit deze visie zet Stop Kinderarbeid zich wereldwijd in voor goed, formeel dagonderwijs voor kinderen en zeker inkomen voor volwassenen.

Een wereld zonder kinderarbeid is mogelijk. Als iedereen samenwerkt vanuit de overtuiging dat geen kind hoort te werken en ieder kind naar school moet kunnen gaan. Dan kunnen schijnbare oorzaken zoals armoede worden overwonnen en structurele veranderingen worden doorgevoerd.

In Azië, Afrika en Latijns-Amerika werkt Stop Kinderarbeid samen lokale organisaties die zich inzetten om álle kinderen uit het werk te halen en naar school te krijgen. Bijvoorbeeld door het opzetten en versterken van kinderarbeidvrije zones. En door samen te zoeken naar nieuwe oplossingen voor de hardnekkige problemen die goed en toegankelijk onderwijs in de weg staan.

Daarnaast roept Stop Kinderarbeid burgersbedrijven, overheden wereldwijd op tot actieve betrokkenheid bij de gezamenlijke strijd tegen kinderarbeid.

Samen stoppen we kinderarbeid.

>> Download de brochure 'Wij willen leren, wij willen spelen'

Kinderarbeidvrije zones

Een kinderarbeidvrije zone (child labour free zone) is een afgebakend gebied - bijvoorbeeld een dorp of een plantage - waar iedereen ervan overtuigd is: 'Geen kind hoort te werken, ieder kind moet naar school!'. Leerkrachten, lokale autoriteiten, dorpshoofden, werkgevers ouders en kinderen werken samen om alle kinderen uit het werk te halen en naar school te brengen. Kinderarbeid wordt niet langer geaccepteerd, want álle kinderen hebben recht op goed, voltijds dagonderwijs. 

Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen alle kinderen naar school. Met lokale instanties worden binnen bestaande gemeenschapsgroepen activiteiten opgezet om de rechten van alle kinderen te waarborgen. Volwassenen leren dat zij ook zonder het inkomen van hun kinderen kunnen rondkomen, door deel te nemen aan spaar-en leengroepen en inkomsten genererende activiteiten. Armoede is geen excuus.

Lees verder

Uitgelicht