Beeld2

Samen stoppen we kinderarbeid in Budhpura India

Over de Indiase natuursteensector doen tal van verhalen de ronde: schrijnende arbeidsomstandigheden, onveilige arbeidspraktijken en kinderarbeid. Hoewel niet kan worden ontkend dat deze problemen bestaan, vormen ze gelukkig niet het hele plaatje.

Er is namelijk ook goed nieuws. Bijvoorbeeld uit Budhpura, waar de Indiase NGO 'Manjari', de Belgische groothandel 'Beltrami Natural Stone' en de Engelse steenleverancier 'London Stone' samen met de lokale gemeenschap werken aan de ontwikkeling van kinderarbeidvrije zones.

Via de blog-serie 'No Child Left Behind' delen Manjari, Beltrami en London Stone hun ervaringen om de natuursteen-sector bewust te maken van de oorzaken van kinderarbeid en om bekendheid te geven aan lokale initiatieven die er in slagen kinderarbeid aan te pakken in Budhpura en de omliggende dorpen, waar de meeste zandsteen voor de Britse en Europese markt vandaan komt.

In de eerste blogpost kwam Bram Callewier, directeur van Beltrami Natural Stone, aan het woord. In zijn blog sprak hij over de historische context waarin Westerse bedrijven betrokken raakten bij de Indiase zandsteenindustrie en hoe beperkt hun kennis in die begindagen was over de ethische kwesties. In deel 2 vertelt Steven Walley, directeur van London Stone, vol enthousiasme over de samenwerking met Manjari, de in Budhpura gevestigde NGO die een centrale rol speelt bij het realiseren van kinderarbeidvrije zones. 

>> Lees de blogposts van Beltrami, London Stone en Manjari op 'No Child Left Behind'