Positieve ontwikkelingen bij schoenenbedrijven

In de week van 20 november - Internationale Dag van de Rechten van het Kind - is Stop Kinderarbeid verheugd dat er positieve ontwikkelingen zijn in de aanpak van kinderarbeid in de schoenenproductie. Stop Kinderarbeid is ruim een jaar bezig met onderzoek naar kinderarbeid in de schoenensector en het aanspreken van schoenenbedrijven over hun aanpak tegen kinderarbeid. We zijn blij dat we, juist in deze week, kunnen melden dat er goede stappen worden gezet.

In juni dit jaar heeft Stop Kinderarbeid een rapport uitgebracht over kinderarbeid in de schoenenproductie. In het rapport werd duidelijk dat veel schoenenbedrijven grote kans hebben dat kinderarbeid in hun keten voorkomt. Stop Kinderarbeid riep schoenenbedrijven daarom op tot openheid en actie om kinderarbeid uit hun productieketen te bannen.

Problemen in de keten

Tijdens onderzoek in India zijn meerdere aanwijzingen voor kinderarbeid gevonden die in verband kunnen worden gebracht met internationale schoenenbedrijven. In een aanvullend rapport, gepubliceerd in oktober, zijn vier bedrijven specifiek genoemd – Bata, Clarks, Bugatti en Marks & Spencer – omdat er aanwijzingen waren die deze bedrijven in verband brengt met kinderarbeid bij toeleveranciers. Een deel van de werkzaamheden werd door de eerste leveranciers uitbesteed aan kleinere fabrieken en werkplaatsen. Het onderzoek toont aan dat juist daar het risico op kinderarbeid groot is. De vier bedrijven waren in juni al geïnformeerd over deze bevindingen, maar hadden hier niet of te laat op gereageerd.   

Intern onderzoek

Naar aanleiding van het gepubliceerde rapport en de bevindingen zijn de vier genoemde bedrijven een intern onderzoek gestart naar kinderarbeid in hun keten. Ze hebben onze bevindingen niet kunnen bevestigen. Wel heeft Clarks laten weten dat een leverancier een deel van de productie heeft uitbesteed aan een kleine werkplaats waar de veiligheid en gezondheidsomstandigheden ontoereikend waren. Ook zijn hier jonge werkers aangetroffen van wie de leeftijd niet gecontroleerd kon worden. Clarks gaat nu werken aan een betere aanpak samen met haar leveranciers en de betreffende leverancier zal productie van Clarks-schoenen niet meer uitbesteden. Ook andere bedrijven zijn bezig met het verbeteren van hun beleid en aanpak.

Moeilijk contact

Stop Kinderarbeid is al ruim een jaar bezig om meer inzicht te krijgen in het beleid en de aanpak van schoenenbedrijven om kinderarbeid tegen te gaan. Het is erg moeilijk gebleken om contact te krijgen met een groot aantal bedrijven. In oktober hadden de bedrijven Van Lier, Van Bommel, Cruyff Sports en Bugatti nog niets van zich laten horen ondanks meerdere verzoeken van Stop Kinderarbeid. Deze bedrijven hebben intussen contact opgenomen en informatie verstrekt.

Meer aandacht voor kinderarbeid

Stop Kinderarbeid is verheugd dat een aantal bedrijven heeft laten weten dat ze meer aandacht gaan besteden aan MVO-beleid en de aanpak van kinderarbeid. Ook zijn we blij dat de contacten met de bedrijven nu goed zijn. Sommige bedrijven hebben laten weten stappen te ondernemen om meer inzicht in hun keten en mogelijke risico’s op kinderarbeid en andere misstanden te krijgen. Een aantal bedrijven heeft nu meer informatie over hun beleid en aanpak op hun website gezet.

Voor meer inzicht in een bredere aanpak voor duurzaamheids en transparantie hierover verwijst Stop Kinderarbeid graag naar de website van RankaBrand waar informatie te vinden is van 53 schoenenbedrijven en 20 bedrijven voor sportschoenen.

Update rapport

Stop Kinderarbeid is uiteraard blij met deze positieve ontwikkelingen en zal de voortgang natuurlijk in de gaten blijven houden.

>> Download de Assessment of policies and implementation of 28 footwear companies (pdf)