Beeld2

Mr. Kibera gaat tegen de stroom in

Kibera Godfrey is een lokale bestuurder in het stadsdeel Kasubi, in de Oegandese hoofdstad Kampala. Kasubi is heel dichtbevolkt en er is veel slechte huisvesting, armoede en kinderarbeid. Hoewel het stadsdeel maar drie kilometer verwijderd is van het centrum van Kampala, is het een zogenaamd ‘slecht bereikbaar gebied’. Er ontbreken veel basisvoorzieningen, zoals onderwijs, zorg, infrastructuur en hygiënisch sanitair. In Kasubi is het een gevecht om te overleven. En onderwijs staat niet hoog op de agenda van lokale bestuurders.

Vals beschuldigd

De omstandigheden in Kasubi weerhouden Mr. Kibera echter niet van actie. In tegendeel! Mr. Kibera gaat recht tegen de stroom in, om alle kinderen in dit stadsdeel naar school te laten gaan. Toen Mr. Kibera aan zijn missie begon werd hij bespot. Men vertelde hem dat hij zijn tijd verspilde met zijn vrijwilligerswerk en dat hij in plaats daarvan beter geld kon gaan verdienen. Hij werd vals beschuldigd van misdaden die hij niet had begaan. En hij heeft zelfs twee keer in een politiecel vastgezeten om te ‘kalmeren’, zodat hij zou stoppen met zijn activiteiten.

Cultuuromslag

Desondanks gaat Mr. Kibera onverstoord door met het overtuigen van zijn buurtbewoners dat hun kinderen gewoon naar school moeten gaan. Hij wil de cultuur van stadsdeelvergaderingen veranderen en is actief betrokken bij het verzamelen van gegevens uit zijn buurt. Mr. Kibera bezocht al meer dan 610 huishoudens, kwam hierdoor in contact met 71 jongens en 69 meisjes die niet naar school gingen en motiveerde hun ouders om dit te veranderen.

Samenwerking

Dankzij de toewijding van Mr. Kibera willen de lokale bestuurders nu meewerken aan de kinderarbeidvrije zone. Steeds meer bewoners in Kasubi zetten zich in. En ook mensen uit naburige gebieden helpen mee door het verspreiden van posters met de boodschap: ‘Samen kunnen we kinderarbeid stoppen - Alle kinderen in ons gebied naar school!’ 

Over het project

In Kasubi werkt lokale organisatie NASCENT samen met de gemeenschap aan de ontwikkeling van kinderarbeidvrije zones. Het project maakt deel uit van het Stop Kinderarbeid programma ‘Out of Work and into School’, dat wordt gesteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Meer weten? 

>> Lees meer over de kinderarbeidvrije zones wereldwijd

>> Download het bi-annual report van ‘Out of Work and into School' (mei-okt 2015 pdf)