Responsive image

Minister Ploumen: blijvende inzet tegen kinderarbeid in Turkse hazelnootoogst

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking blijft zich inzetten voor het bestrijden van kinderarbeid en andere schendingen van arbeidsrechten in de Turkse agrarische sector, waaronder de hazelnootoogst. Dat blijkt uit antwoorden van 8 juli op Kamervragen van ChristenUnie, SP en PvdA. De coalitie Stop Kinderarbeid is daarover verheugd. Volgens cijfers van het Turkse Statistische Instituut is kinderarbeid in de landbouw vanaf 2006 aanzienlijk gestegen, terwijl de Turkse vice-premier tegen minister Ploumen sprak over vermindering.

Tijdens haar recente missie (2-4 juni) naar Turkije heeft Minister Ploumen de kwestie ‘meerdere malen aan de orde gesteld’ tijdens gesprekken met de vice-premier Babacan, de ILO en de Nederlandse (bedrijven)delegatie. Ook steunt zij voor de tweede keer een project van ILO waarbij overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenwerken aan het oplossen van ‘dit structurele probleem’. De Minister zegt dat ze het gesprek met de Turkse overheid over kinderarbeid en andere problemen tijdens de seizoensgebonden arbeidsmigratie zal blijven aangaan.

Minister Ploumen citeert de Turkse vice-premier die aangaf dat kinderarbeid in de agrarische sector de afgelopen jaren is verminderd en dat Turkije zich inspant voor verdere vermindering. Volgens het Turkse Statistische Instituut is kinderarbeid in de landbouw tussen 2006 en 2012 juist aanzienlijk toegenomen, terwijl kinderarbeid in industrie en diensten daalde. In 2006 werkten 326.000 kinderen tussen de 6 en 17 jaar in de landbouw (36,6% van het totaal van 890.000), maar in 2012 was dat aantal opgelopen tot 399.000 (44,7% van totaal).

Minister Ploumen verwacht dat bedrijven als Nestlé, Ferrero, Mondelez en Unilever hun verantwoordelijkheid in de productieketen zullen nemen en heeft daartoe de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) aangesproken. FNLI was recent de initiatiefnemer van een bijeenkomst over wat bedrijven en ‘stakeholders’ kunnen doen om kinderarbeid in de hazelnootoogst uit te bannen. De bovengenoemde bedrijven hebben daartoe initiatieven genomen, waaronder het traceerbaar maken van de hazelnootketen en verbetering van levensomstandigheden van de arbeiders. De impact daarvan blijkt niet uit de beantwoording van de Kamervragen.

Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelen) heeft het Ministerie laten weten aandacht voor dit thema te vragen bij hun leveranciers van hazelnoten. Het onderwerp arbeidsomstandigheden in de agroketen zal ook aan de orde komen in een gesprek tussen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en het CBL.

Minister Ploumen laat eveneens weten dat Turkije regelmatig op kinderarbeid wordt aangesproken in de dialoog over het vervullen van de ‘strenge toetredingscriteria’ voor aansluiting bij de EU. De EU dringt daarbij aan op meer inspanningen om kinderarbeid te bestrijden.

>> Kijk hier voor de volledige vragen en antwoorden.

Also read

 • MKB Nederland onderneemt actie tegen kinderarbeid

  22/10/2021

  Op 10 oktober is de landingspagina www.ondernemen.nl/tegen-kinderarbeid gelanceerd. Dit project is een initiatief van MKB Nederland en VNO-NCW met als doel om (MKB) ondernemers bewust te maken van de kans op kinderarbeid in de keten en handelingsperspectief te bieden in het zetten van stappen tegen kinderarbeid. Ondernemers kunnen op de website een scan doen om […]

  Read more

 • Convenant Verantwoord Goud: jaarrapportage 2020/2021

  15/10/2021

  Stop Kinderarbeid/Hivos deelt, als lid van het internationaal MVO-convenant voor de goudsector, het jaarrapport van het vierde jaar. Het convenant is nu in zijn vijfde en tevens laatste jaar. Stop Kinderarbeid/Hivos blijft ook in dit laatste jaar een bijdrage leveren in het bestrijden van kinderarbeid in de kleinschalige mijnbouw in enkele Afrikaanse landen. Er zal […]

  Read more

 • Hoe kijken Nederlanders aan tegen (de aanpak van) kinderarbeid?

  Twee derde van alle Nederlanders maakt zich in de winkel wel eens zorgen of een product gemaakt is door kinderen, blijkt uit een flitspeiling die het ministerie van Buitenlandse Zaken liet uitvoeren onder ruim 1000 Nederlanders. Wereldwijd gaan 110 miljoen kinderen niet naar school omdat ze moeten werken. Eén op de vijf ondervraagde Nederlanders maakt […]

  Read more