Beeld2

Leerkrachten versterkt door kinderarbeidvrije zone in Nicaragua

In Nicaragua zorgen de activiteiten van onderwijsbond Anden voor het opzetten van een kinderarbeidvrije zone in La Dalia (Matagalpa) voor momentum op het gebied van onderwijs. 83 Leerkrachten van 31 scholen ontvingen verschillende trainingen op het gebied van communicatievaardigheden, onderhandelingstechnieken en leiderschap. Anden ondersteunde de scholen bovendien met lesmaterialen, spellen, globes en boeken.

“De training heeft mij geleerd om beter met ouders te communiceren”, zegt Marling Cardenal Averruz, onderwijzer op de Slilmalila basisschool. “Ik begrijp nu ook beter waarom het zo belangrijk is om de leeromgeving te verbeteren. De materialen die we van Anden hebben gekregen, hielpen me om het lokaal beter aan te kleden en lesstof is dynamischer door de spellen. Ik heb betere contacten opgebouwd met de gemeenschapsleiders, met wie ik nu ouders motiveer om kinderen naar school te brengen en daar te houden. Het project heeft de school echt veranderd. Dit jaar is geen enkele leerling gestopt met school.”

Na de trainingen gaan de leerkrachten op huisbezoek om ouders te overtuigen van het belang van onderwijs. Leerkrachten noteren hun bevindingen en houden op deze manier alles bij. Dankzij de trainingen voelen ze zich zekerder tijdens gesprekken met ouders en plantage eigenaren. Radio spotjes over kinderarbeid worden regelmatig uitgezonden, met name in december en januari (het oogstseizoen, wanneer de meeste kinderen werken). Posters, petten en tassen worden verspreid om de zichtbaarheid te vergroten.

“Sommige leerkrachten bezoeken minimaal twee families per week, zelfs als de kinderen van deze families wel naar school gaan”, zegt Bernarda Lopez, National coordinator van het project. “Ze begrijpen meer en meer dat direct contact met families erg belangrijk is en ouders zijn dankbaar omdat ze de interesse van de leerkrachten in hun kinderen zien vergroten. Tijdens elke maandelijkse bijeenkomst met ouders op school spreken de leerkrachten over een nieuw onderwerp, gerelateerd aan kinderarbeid, kinderarbeidvrije zones, het belang van onderwijs en van waarden zoals zelfvertrouwen, respect en geweldloze communicatie”.

De schooldirecteuren in La Dalia rapporteren een schooluitval-afname en successen in het terug naar school brengen van kinderen. We merken dat kinderen gelukkiger zijn dankzij een betere omgeving en beter onderwijs”, zegt Bernarda Lopez. “Onderwijzers voelen zich versterkt en zijn enthousiast over de professionele ontwikkelingen.”

Anden ziet de ontwikkeling van deze kinderarbeidvrije zone als een pilot project, dat kan worden gebruikt als voorbeeld voor nieuwe projecten in de regio.

Paula del Carmen Planco Tonez, leerkracht op de Santa Rosa kleuterschool: ”Dit project heeft een boost gegeven aan ieders motivatie. Dankzij de trainingen heb ik geleerd om de strategieen tegen schooluitval toe te passen en ervoor te zorgen dat de leerlingen zich goed voelen in de klas. Mijn collega’s en ik hebben alles wat we hebben geleerd gedeeld met de ouders, wat hielp bij het overbrengen van de boodschap.”

“Een van de eerste bezoeken die ik deed was aan de familie Marta en Maria, vier en zeven jaar oud en nog nooit naar school geweest. Het kostte veel moeite en geduld. In eerste instantie kon in alleen de tante spreken die vertelde dat de ouders in een andere regio verbleven vanwege de koffie-oogst. Ik vertelde haar over het project en dat we heel graag wilden dat de meisjes naar school zouden gaan. De tante belde met de moeder, die zei dat ze haar kinderen naar school zou laten gaan als ze terug zou zijn in het dorp. Vanaf dat moment bezochten mijn collega en ik de familie elke dag om ervoor te zorgen dat de afspraak zou worden nagekomen. We bleven praten met de tante en na een maand, op een ochtend, was de moeder thuis met de twee zusjes. We dronken koffie en ze vertelde dat ze de kinderen de volgende dag naar school zou brengen. Zo kwamen Marta (onderbouw) en Maria (pre-school) op school terecht. We houden ze goed in de gaten en zorgen ervoor dat ze het heel leuk vinden.”

Lees ook