Responsive image

Kinderarbeid in internationale cosmetica

Cosmeticabedrijven geven consumenten geen duidelijk beeld van hun toeleveringsketen. Twaalf van de zestien internationale cosmetische bedrijven kunnen niet uitsluiten dat kinderarbeid voor hun producten is gebruikt. Dat blijkt uit het nieuwe rapport Who suffers for beauty van de Deense onderzoeksorganisatie DanWatch.

“De hamer raakt uiterst nauwkeurig de glinsterende wand in de mijnen. Het mineraal dat er in schilfers vanaf valt heet mica, en wordt gebruikt als glitter in natuurlijke cosmetica. De hand die de hamer vasthoudt is van de 7 jaar oude Karulal Bansi. Hij werkt vijf dagen per week, 7-8 uur per dag voor 30 cent per uur in een van de illegale mijnen in de noordoostelijke Indiase deelstaat Jharkhand.”

De 7-jarige jongen is een van de naar schatting 5000 kinderen die mica  losbikken in de illegale mijnbouw in de deelstaten Jharkhand en Bihar.  Illegale mica wordt verwerkt in hun producten voor de Europese markt.  Via allerlei tussenpersonen die mica opkopen van zowel legale als  illegale mijnen in India, wordt de mica verkocht aan exporteurs met  internationale klanten als L’Oreal en Estée Lauder.

>> Lees het rapport en bekijk de videoclips

Also read