Jarige MVFoundation stuurt 1 miljoen kinderen naar school

Stop Kinderarbeid is enorm trots op het succes van haar partnerorganisatie MVFoundation; onlangs lukte het de Indiase bestrijders van kinderarbeid om voor de miljoenste keer een kind van werk naar school te brengen. Extra reden om de organisatie te feliciteren is haar aanstaande 20 jarige bestaan.

MVFoundation is jarig op zaterdag 21 januari en viert dan ook de miljoen kinderen die niet meer werken. Tijdens de dubbele viering ontmoeten duizenden voormalig kindarbeiders, Indiase ministers en vooraanstaande personen elkaar op een grote conferentie in Lalita Kala Thoranam, Hyderabad.

Child Labour Free zones

De sleutel tot succes van MVFoundation is de gebiedsgerichte aanpak tegen álle vormen van kinderarbeid. Doel is het creëren van Child Labour Free zones; gebieden waar geen enkel kind werkt, en ieder kind regulier dagonderwijs volgt. MVFoundation maakt daarbij geen onderscheid tussen de verschillende vormen van kinderarbeid; ieder kind recht heeft op onderwijs.

De grootste uitdaging is het doorbreken van gebruiken en gewoontes. Om de rechten van kinderen te realiseren zet MVFoundation zich vastberaden en onvermoeibaar in om de houding van ouders, werkgevers, leerkrachten, vakbonden, overheid en kinderen zelf te veranderen. Geen baas meer die het normaal vindt dat er kinderen voor hem werken; geen ouder meer die het normaal vindt om zoons en dochters te laten werken.

Internationaal aanzien

De door MVFoundation ontwikkelde aanpak heeft inmiddels internationaal aanzien; organisaties in Afrika en Latijns Amerika nemen de werkwijze over en in november 2011 noemde Staatssecretaris Knapen de Child Labour Free Zones hét schoolvoorbeeld van het effectief bestrijden van kinderarbeid.

Stop Kinderarbeid

MVFoundation is partner van 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats'. Deze internationale campagne heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid en het verzorgen van regulier dagonderwijs voor kinderen tot tenminste 15 jaar. De campagne roept consumenten, overheden, internationale organisaties en bedrijven op zich actief in te zetten tegen kinderarbeid en deel uit te maken van de oplossing. De campagne werkt daarnaast samen met lokale organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten om kinderen naar school te krijgen en daar te houden door het creeren van Child Labour Free zones.

Stop Kinderarbeid wordt gecoördineerd door ontwikkelingsorganisatie Hivos en uitgevoerd in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal, de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Kinderpostzegels Nederland.