Beeld2

Goud, kinderarbeid en elektronica

Wereldwijd werken er meer dan 1 miljoen kinderen in de goudmijnbouw. Dit goud komt onder meer terecht in onze mobiele telefoons. Dat blijkt uit onderzoek dat Stop Kinderarbeid afgelopen maanden heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau SOMO.

Stop Kinderarbeid roept de elektronicasector op om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid. “Het is tijd dat bedrijven verder kijken dan hun eerste toeleverancier en kinderarbeid in hun héle keten gaan aanpakken”, aldus Sofie Ovaa, Programme Manager van Stop Kinderarbeid.

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279 duizend kilo aan goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld. Hoewel bijna alle elektronicabedrijven aangeven geen kinderarbeid te accepteren, doen zij momenteel bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnbouw tegen te gaan.

In meer dan twintig landen waar goud gedolven wordt, is kinderarbeid een groot probleem. Vooral in de kleinschalige, vaak informele mijnbouw komt kinderarbeid voor. Via Zwitserland, dat verantwoordelijk is voor het verwerken van zo’n 70 procent van het wereldwijd gedolven goud, en Dubai komt dit goud op de wereldmarkt terecht. Vervolgens wordt het gebruikt in producten die wij hier in Nederland kopen zoals mobiele telefoons, tablets en laptops.

Aanvullend onderzoek onder Nederlandse consumenten laat zien dat meer dan de helft van de consumenten vindt dat elektronicabedrijven te weinig doen om kinderarbeid te voorkomen. Bovendien zegt een nog grotere groep mensen bereid te zijn om meer te betalen voor producten waarin goud verwerkt is dat niet is verkregen door kinderarbeid. Ruim twee derde van de Nederlanders vindt dat elektronicaproducten die door kinderarbeid zijn gemaakt, of grondstoffen bevatten die verkregen zijn door kinderarbeid, verboden moeten worden.

>> Steun onze oproep en teken de petitie op www.goudinhanden.eu

>> Download het volledige rapport ‘Gold from children’s hands’ (SOMO, Nov 2015)

>> Download de samenvatting van het rapport (SOMO, Nov 2015)

>> Download het persbericht (19 november 2015)

>> Download onze brief aan elektronicabedrijven

>> Download de Kamervragen en antwoorden