De Wijngaard wint scholenactie Made by Kids

Op de Internationale dag van de Rechten van het Kind is het feest in Barendrecht. Basisschool De Wijngaard wint de Stop Kinderarbeid Award 2013 en dat wordt gevierd. Dankzij de Made by Kids-actie maakten 5e t/m 8e groepers van honderden basisscholen kennis met kinderarbeid. Bedrijven zoals Apple en H&M werden aan de tand gevoeld door de kinderen die ook prachtige slogans en posters ontworpen. Hivos heeft op 20 november ook de andere prijswinnende scholen bekendgemaakt. Hun posters hangen straks door het hele land.

Ruim 700 scholen in Nederland gingen aan de slag met de Hivos scholenactie ‘Made by Kids?! Hoe (niet) cool is dat?? Leerlingen ontdekten hoe internationale productieketens in elkaar zitten en dat er een mogelijkheid bestaat dat hun coole spullen (deels) zijn gemaakt door kinderen in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Maar ze leerden vooral dat ze daar zélf iets aan kunnen doen. Want als jonge consument hebben kinderen een krachtige stem.

Winnaars

Met hun posters, maakten de leerlingen kans op de Stop Kinderarbeid Award 2013 en andere coole prijzen. Een deskundige jury heeft vier posters uitgekozen die supergoed zijn, en één allerbeste – de Award winnaar: groep 7-8T van SBO de Wijngaard in Barendrecht. Andere winnaars zijn: Groep 8 van de Oecumenische basisschool De Ark uit Espel; Groep 6,7,8 Interconfessionele daltonschool de Steenuil uit Deventer; Groep 7 Hoeksteen uit Ooltgensplaat; Groep 7b van OBS de Molenweid uit Velserbroek.

De winnende posters hangen straks door heel Nederland. En de betreffende scholen mogen met de hele bovenbouw naar het Openluchtmuseum in Arnhem.

In dit juryrapport(pdf) legt de jury uit waarom ze voor deze posters hebben gekozen.

Bewonder alle actieposters en lees de brieven van de kinderen en de antwoorden van de bedrijven.