Beeld2

Basisschool in Kasubi Oeganda vernield

Inwoners van de wijk Kasubi in Kampala kregen de schrik van hun leven toen zij hun schoolgebouw op dinsdagochtend 24 mei 2016 vernield aantroffen. Voor de ruim 800 leerlingen van deze school is het onzeker wanneer ze weer onderwijs kunnen volgen.

De Kasubi Family School is gevestigd in de grootste sloppenwijk van Kampala, waar de 5.409 huishoudens vechten om te overleven. Stop Kinderarbeid werkt samen met de lokale partnerorganisatie Nascent aan het kinderarbeidvrij maken van dit gebied. Stop Kinderarbeid medewerkers bezochten de school net de dag voordat de vernieling plaatsvond. Zij waren onder de indruk van de inspanningen van de leden van de gemeenschap om alle kinderen uit het werk te halen en (weer) in school te krijgen. Er was al veel vooruitgang geboekt en Stop Kinderarbeid is ervan overtuigd dat er nog veel meer mogelijk is. Daarom zijn we geschokt dat de school is vernield en dat deze kinderen momenteel niet naar school kunnen gaan.

Stop Kinderarbeid staat samen met de leden en leiders van de gemeenschap van Kasubi om deze actie te veroordelen. Dit is een grote schending van het recht op onderwijs van deze kinderen, die al moeite hadden om te leren in een omgeving met beperkte faciliteiten. Tot nu weet niemand wat er is gebeurd en waarom en de sfeer rond de school is gespannen.

Stop Kinderarbeid en de lokale partnerorganisaties Nascent, Ceford en de Oegandese Onderwijs Unie UNATU doen een beroep op de overheidsambtenaren die verantwoordelijk zijn, in het bijzonder Kampala City Council Association, minister van Onderwijs, Wetenschap, Technologie en Sport MoESTS, politici en lokale leiders, om de situatie zo snel mogelijk op te lossen en het recht op onderwijs van kinderen in Kasubi te garanderen.