Beeld2

Aanpak van kinderarbeid in Turkse katoen-en kledingsector

In 2013 ontwikkelde de Nederlandse overheid samen met een aantal maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers uit de branche een actieplan ter verbetering van de sociale, ecologische en economische omstandigheden in de kleding-en textielindustrie. Stop Kinderarbeid is actief lid van de Werkgroep Kinderarbeid die naar aanleiding van dit actieplan in het leven werd geroepen.

Eind vorig jaar lanceerde de Werkgroep Kinderarbeid een pilotproject om de risico’s van kinderarbeid in de katoen- en textielindustrie in kaart te brengen en aan te pakken. Het project is gericht op katoenplantages, spinnerijen en textielfabrieken in Turkije, die betrokken zijn bij de productie van kleding die uiteindelijk aan de Nederlandse consument wordt verkocht. Deelnemende bedrijven zijn C&A, Coolinvestments, DPDB, Just Brands, PVH, Varova Fashion and WE.

In de katoenoogst in Turkije werken kinderen gemiddeld meer dan zes dagen per week, ruim 11 uur per dag. Veel kinderen gaan niet naar school, raken gewond of komen zelfs om het leven bij ongelukken op het werk. De kinderen leven onder barre omstandigheden en zijn vaak ondervoed. (bron: Development Workshop Cooperative)

Hoewel er al eerder is aangetoond dat het werk op katoenplantages door kinderen wordt uitgevoerd, zijn er tot nu toe geen eenduidige gegevens beschikbaar over de kledingindustrie als geheel, waarbij de inzet van kinderen bij het verwerken van de katoen is vastgelegd. Daarnaast is het onduidelijk hoeveel Syrische migrantenkinderen onder welke arbeidsomstandigheden in de Turkse katoenindustrie werken.

Het project in Turkije wordt gefinancierd door de deelnemende bedrijven, de Nederlandse Ambassade in Turkije, Stop Kinderarbeid en Unicef Nederland. Naast financiële ondersteuning levert Stop Kinderarbeid expertise ten behoeve van de ontwikkeling en uitvoering van het project. Het project wordt geïmplementeerd door Fair Labor Association en de Turkse NGO Development Workshop Cooperative.

Meer informatie is te vinden op de website van Fair Labor Association en in onderstaande flyers (Engels en Turks):

>> Mitigating Child Labor in Cotton (Engels flyer, pdf)

>> Mitigating Child Labor in Cotton (Turks flyer, pdf)