Responsive image

Aankondiging wet voor verantwoord ondernemen is goed nieuws

Minister De Bruijn (D66) heeft aangekondigd dat het kabinet de invoering van een Nederlandse wet voor verantwoord en duurzaam ondernemen gaat voorbereiden. Met deze wetgeving zet Nederland een grote stap om mensenrechten en het milieu in wereldwijde waardeketens te beschermen. Het kabinet draagt hiermee bij aan het voorkomen van misstanden in ketens, zoals kinderarbeid.

Het besluit van minister De Bruijn volgt op het nieuws van deze week dat het al meermaals vertraagde voorstel van de Europese Commissie voor EU-regels voor verantwoord ondernemen voor onbepaalde tijd is uitgesteld. De Bruijn zei in de Tweede Kamer dat hij “zeer teleurgesteld” is dat de Europese Commissie het voorstel “opnieuw” vooruit heeft geschoven en dat onduidelijk is wanneer het nu wel wordt gepubliceerd.

Belangrijke doorbraak

Het besluit om nu Nederlandse wetgeving in te voeren is in lijn met het eerdere standpunt van het kabinet om bij uitblijvende voortgang Europa in Nederland aan de slag te gaan. De minister wil Nederlandse wetgeving inzetten om de druk op de Europese Commissie op te voeren, zodat er geen tijd verloren wordt. Ook vindt de minister het “niet langer houdbaar” om de Wet Zorgplicht Kinderarbeid, die al in 2019 door de Eerste Kamer werd aangenomen, niet uit te voeren.

Regeerakkoord

Nu het ministerie aan de slag gaat, roept het MVO Platform de formerende partijen op om een afspraak over de invoering van wetgeving per 2023 op te nemen in het regeerakkoord. Het MVO Platform pleit voor de invoering van een wettelijke plicht tot verantwoord ondernemen op basis van de OESO-richtlijnen voor alle bedrijven in Nederland. Het voorstel kan snel klaar zijn, omdat het ministerie al “bouwstenen” voor wetgeving heeft opgesteld. Ook is eerder dit jaar al een gedetailleerd uitgewerkt en onderbouwd wetsvoorstel voor Verantwoord en Duurzaam Ondernemen ingediend in de Tweede Kamer.

Wetgeving is noodzakelijk

Het MVO Platform pleit al sinds de oprichting in 2001 voor een verplichting voor bedrijven om misstanden in hun ketens aan te pakken. Onderzoek en beleidsevaluaties hebben inmiddels uitgewezen dat vrijwillige beleidsmaatregelen alleen onvoldoende zijn om bedrijven aan te zetten tot verantwoord ondernemen en dat een wettelijke verplichting noodzakelijk is. In onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bestaat al wetgeving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Stop Kinderarbeid partners Arisa, FNV, Cordaid en Hivos zijn lid van het MVO-platform.

Also read

  • Het belang van investeren in onderwijs kent geen grenzen

    21/01/2022

    24 januari 2022 – De toegang tot kwaliteitsonderwijs is cruciaal om kinderarbeid tegen te gaan Het aantal kinderen dat noodgedwongen moet werken is opgelopen tot 160 miljoen, een stijging van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. Door de gevolgen van de coronacrisis en lockdowns lopen nog eens miljoenen kinderen, vooral in armere landen, extra risico […]

    Read more

  • Driekwart Nederlanders wil geen grafsteen gemaakt door kinderhanden

    22/12/2021

    persbericht FNV/Arisa, 21 december 2021 73% van de Nederlanders vindt dat bedrijven geen natuursteenproducten mogen verkopen waarbij werknemers worden uitgebuit. Dat blijkt uit onderzoek door Ipsos dat in opdracht van FNV, CNV Internationaal en Arisa in december 2021 is uitgevoerd. In het merendeel van de steengroeven vinden echter nog misstanden plaats. Actie van bedrijven en […]

    Read more

  • Video rapportage over kinderarbeid in landbouw door Voice of America

    Voice of America (VOA) geeft aandacht aan kinderarbeid, met name in de landbouw in Afrika. Gine Zwart van Arisa, lid van Stop Kinderarbeid,  benadrukt dat de kleding en textiel bedrijven transparant moeten zijn over waar zij hun katoen vandaan halen zodat ook zij bij kunnen dragen kinderarbeid uit te bannen. Voice of America (VOA) is […]

    Read more