De Standaard: 600 kinderen in India uit steengroeves gehaald
Het Belgische Dagblad de Standaard publiceerde een artikel over een Stop Kinderarbeid project in India.
Kinderarbeid, moderne slavernij, ronduit onveilige en onhygiënische arbeidsomstandigheden, … Het werk in de granietgroeves in Zuid-India – voor export naar onder meer België – is geen pretje. Dezelfde schrijnende toestanden werden eerder ook al blootgelegd in de zandsteenwinning in onder meer Budhpura, Rajasthan. Daar komen de meest populaire kasseien vandaan die op de Belgische markt worden verkocht. Twee jaar geleden trok De Standaard naar Budhpura en legde er in een onderzoeksreportage de wantoestanden vast.
Intussen verandert er wel al wat op het terrein, vooral in Budhpura (Rajasthan). Het West-Vlaams bedrijf Beltrami werkt er sinds 2014 met de lokale ngo Manjari én met steun van Stop Kinderarbeid (een coalitie van Nederlandse ngo’s) om ‘child labour free zones’ te installeren. Bedoeling van het project is vooral om via huis-aan-huisbezoeken gezinnen te overtuigen hun kinderen naar school te sturen, om meer gezinnen aan een ziekteverzekering te helpen en om hen in een alternatief inkomen te voorzien zodat ze niet meer van de steenkapperij afhankelijk zijn.
Uit een kritische review van Stop Kinderarbeid, van april dit jaar, blijkt dat er vooruitgang wordt geboekt. Volgens het rapport slaagde Manjari er de voorbije drie jaar in om 593 kinderen uit de kinderarbeid te halen en te voorkomen dat nog eens 361 kinderen vroegtijdig school verlieten (om te gaan werken). Voor het project startte waren er vijf scholen in de negen dorpen, waarvan er maar één open was. Vandaag zijn er zeven scholen – zes basisscholen en een middelbare school – en zijn ze allemaal open.
Lees het volledige artikel op de website van De Standaard.