Beeld2

Ruim 11.000 handtekeningen tegen kinderarbeid in goudmijnen

In totaal 11.685 mensen zetten afgelopen maanden hun handtekening onder de ‘Goud In Handen’-petitie en steunden daarmee de oproep van Stop Kinderarbeid aan elektronicabedrijven om kinderarbeid in goudmijnen de wereld uit te krijgen. De petitie is het slotstuk van de publiekscampagne, waarmee meer dan één miljoen mensen geïnformeerd zijn over misstanden met kinderarbeid bij de winning van goud voor consumentenelektronica zoals mobiele telefoons, tablets en laptops. Stop Kinderarbeid heeft de resultaten van deze petitie inmiddels gedeeld met de elektronica bedrijven, waarmee gedurende deze campagne al regelmatig contact was.

Tijdens de campagne zijn in Mali, rondom de goudmijnen van Bougouni, 563 kinderen uit het werk gehaald en naar school gebracht. Het percentage kinderen dat naar school gaat is in dit gebied gestegen van 53,7% naar 69,4% en 252 kinderen volgen nu brugonderwijs.  Leerkrachten, lokale autoriteiten, dorpshoofden, werkgevers en ouders werken samen met Stop Kinderarbeid om alle kinderen een kans te geven.

De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud* ter waarde van meer dan 10 miljard euro en is daarmee een van de grootste afnemers van goud ter wereld. Hoewel fabrikanten van consumentenelectronica laten weten dat zij geen kinderarbeid accepteren, hebben zij onvoldoende aandacht voor het bestrijden van kinderarbeid in goudmijnen. Stop Kinderarbeid riep met deze campagne elektronicabedrijven op hun invloed te laten gelden. Bedrijven hebben namelijk volgens internationale richtlijnen een ‘zorgplicht’ (due diligence) om kinderarbeid in hun hele productieketen te bestrijden.

Samen met Good Electronics en Milieudefensie organiseerde Stop Kinderarbeid een ronde tafel bijeenkomst over verantwoorde mijnbouw voor elektronicabedrijven, waarbij verschillende bedrijven zoals Apple, Samsung en Philips aanwezig waren. Met verschillende elektronicabedrijven en ngo’s wordt nu een project uitgewerkt om kinderarbeid in de goudmijnbouw te bestrijden. Het uiteindelijke doel is dat het goud uit deze kinderarbeid-vrije-mijnen in de producten van deze bedrijven terecht komt.

Fotografie: @croyable, Eelco Roos, 2016