Beeld2

Jimmy Nelson-expositie #ONCE in Kampala

Wat betekent een leven zonder kinderarbeid? Hoe is het voor kinderen om gewoon kind te kunnen zijn? Je krijgt namelijk maar één kans. Dat is wat fotograaf Jimmy Nelson laat zien met krachtige, positieve foto’s in #ONCE. Programma-coördinator Sofie Ovaa opende donderdag 23 maart de expositie in Oegandese hoofdstad Kampala. Naast een wereldwijde Stop Kinderarbeid-delegatie waren ook veel mensen uit Oeganda aanwezig.

Kinderarbeid is een groot probleem, met tal van schrijnende voorbeelden. Jimmy Nelson koos ervoor om juist het positieve in beeld te brengen. Bij het zien van de prachtige foto’s met lachende kinderen blijft één gevoel hangen: hoop. En dat is geen toeval, de kinderen op de foto’s komen uit Erussi, een regio in het rurale noordwesten van Oeganda waar met Stop Kinderarbeid geweldige resultaten zijn geboekt. De expositie laat zien dat kinderarbeid te bestrijden is.

De kinderen in Erussi kregen een paar dagen vóór de opening in Kampala de primeur: de mooiste foto’s werden overhandigd aan de scholen uit de kinderarbeidvrije zone. Wijzend en lachend ontdekten ze vriendjes, vriendinnetjes, de leraar of zichzelf. Nog leuker was de vertoning van de ‘making-of’ film, waarop Jimmy Nelson de kinderen eerst zelf toesprak, met als hilarisch hoogtepunt het moment waarop de hoofdonderwijzeres dansend in beeld kwam. De kinderen gierden van het lachen. Kinderen blijven kinderen.

Tekst & foto: Frans Dekker, Mondiaal FNV