Publicaties Stop Kinderarbeid, LIW en FNV Mondiaal geven voeding aan Kamermoties
Tijdens de laatste dag voor het reces van de Kamer – zijn door Kamerlid Voordewind twee moties ingediend waarin publicaties van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en de coalitie Stop Kinderarbeid worden genoemd.
De eerste motie gaat over het plan van aanpak van de kledingindustrie om structurele schending van arbeids-en mensenrechten tegen te gaan. De motie noemt onderzoek van de LIW en FNV Mondiaal. Daaruit blijkt dat in de Zuid-Indiase kledingindustrie circa 100.000 jonge kinderen en tienermeisjes worden uitgebuit en dat bedrijven die daar inkopen niet vertellen of en zo ja wat ze daar aan doen. De motie vraagt om 100% actieve en zichtbare deelname van kledingbedrijven aan verbeterprojecten en ketentransparantie.
Minister Ploumen deelt de strekking van de motie, maar wil nog met de (kleding)sector in overleg over de timing. De motie is daarom aangehouden en komt in een later stadium – al dan niet gewijzigd – weer ter stemming in de Kamer.
De tweede motie gaat over de sociale en mensenrechtencriteria voor duurzaam inkopen. Daarin staat onder meer dat de ‘Toolkit Kinderarbeidvrij inkopen door overheidsinstanties’ van Stop Kinderarbeid een goed hulpmiddel is voor de overheid. De indiener van de motie wil dat de sociale criteria bij duurzaam inkopen beter en effectiever worden toegepast en dat deze ook worden gestimuleerd bij andere overheden zoals gemeenten en provincies. Voordewind vraagt Minister Ploumen daarin ‘het voortouw te nemen’.
Minister Ploumen verwijst in haar reactie naar een evaluatie van het duurzaam-inkoopbeleid dit najaar. Zij vraagt Voordewind ook ‘deze motie aan te houden en de evaluatie af te wachten, want hij zou zomaar op zijn wenken bediend kunnen worden.’ Ook dat komt dus terug in de Kamer.