Responsive image

15 duizend kindarbeiders in Oegandese goudmijnbouw

In Oeganda werken bijna 15.000 kinderen in de kleinschalige en artisanale goudmijnbouw. Een groot deel van deze kinderen komt bijna dagelijks in direct contact met het zeer giftige kwik, dat grote impact heeft op mens en milieu. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid.

Afgelopen maand ging fotograaf Eelco Roos (@croyable) voor Stop Kinderarbeid naar Oeganda en maakte daar een indrukwekkende fotoreportage van de situatie in de goudmijnen rondom Mubende. Met de foto’s wil Eelco, die bekend werd via Instagram en inmiddels bijna een half miljoen volgers heeft, zijn achterban bewust maken van de problemen in deze sector: “Mijn doel was om een goed beeldverhaal te maken door me een week tussen de kinderen te begeven. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik met sommige kinderen een band heb weten op te bouwen, kinderen die ik nooit meer zal vergeten. Ik hoop een kleine bijdrage aan de oplossing te kunnen leveren via de bewustwordingscampagne op mijn Instagram kanaal.”

Kinderarbeid in de goudmijnbouw

Het aantal kindarbeiders in Oeganda is de afgelopen jaren sterk gegroeid (tussen 2005 en 2010 met liefst 19%). In 2014 was ruim een kwart van de kinderen tussen de 5 en 17 jaar in Oeganda kindarbeider. Mede door de hoge goud prijs is ook in Oeganda de goudmijnbouw de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2008 werkte er naar schatting 20.000 mensen in de goudmijnbouw. Inmiddels is dat aantal ruim verdubbeld en neemt de hoeveelheid kinderen dat in de mijnen werkt nog steeds toe.

Goud uit de kleinschalige mijnbouw verdwijnt in Oeganda in het illegale circuit. Dit onderzoek laat zien dat de kleinschalige mijnbouw jaarlijks zo’n 2800 kilo aan goud kan opleveren/oplevert, maar dit komt niet terug in de officiële productiecijfers in Oeganda.

Deze bevindingen ondersteunen de conclusies uit een eerder onderzoek van Stop Kinderarbeid, dat goud dat gewonnen wordt met behulp van kinderarbeid op een illegale manier toch op de wereldmarkt terecht komt. In dit geval waarschijnlijk via Dubai.

Eind vorig jaar startte Stop Kinderarbeid daarom de campagne ‘goud in handen’, waarbij wij de elektronica industrie oproepen om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid in de goudmijnbouw. De elektronicasector gebruikt jaarlijks 279.000 kilo goud ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Daarmee is de sector na de juwelenindustrie en de financiële sector de grootste afnemer van goud ter wereld.

>> Download hier het rapport van SOMO

Also read

  • Het belang van investeren in onderwijs kent geen grenzen

    21/01/2022

    24 januari 2022 – De toegang tot kwaliteitsonderwijs is cruciaal om kinderarbeid tegen te gaan Het aantal kinderen dat noodgedwongen moet werken is opgelopen tot 160 miljoen, een stijging van 8,4 miljoen kinderen in de afgelopen vier jaar. Door de gevolgen van de coronacrisis en lockdowns lopen nog eens miljoenen kinderen, vooral in armere landen, extra risico […]

    Read more

  • Driekwart Nederlanders wil geen grafsteen gemaakt door kinderhanden

    22/12/2021

    persbericht FNV/Arisa, 21 december 2021 73% van de Nederlanders vindt dat bedrijven geen natuursteenproducten mogen verkopen waarbij werknemers worden uitgebuit. Dat blijkt uit onderzoek door Ipsos dat in opdracht van FNV, CNV Internationaal en Arisa in december 2021 is uitgevoerd. In het merendeel van de steengroeven vinden echter nog misstanden plaats. Actie van bedrijven en […]

    Read more

  • Video rapportage over kinderarbeid in landbouw door Voice of America

    Voice of America (VOA) geeft aandacht aan kinderarbeid, met name in de landbouw in Afrika. Gine Zwart van Arisa, lid van Stop Kinderarbeid,  benadrukt dat de kleding en textiel bedrijven transparant moeten zijn over waar zij hun katoen vandaan halen zodat ook zij bij kunnen dragen kinderarbeid uit te bannen. Voice of America (VOA) is […]

    Read more