Beeld2

Vakbond in actie in het Indiase dorp Palri Mangaliya

Dit is het verhaal van drie kinderen – Madan (12), Swarupi (10) en Dinesh (9). Ze wonen in India, in het dorp Palri Mangaliya. Hun ouders, die al van jongs af aan in een steengroeve werkten, overleden in 2014 aan silicose, een longziekte die wordt veroorzaakt door het inademen van kleine deeltjes zand of steen. Gomti, hun oudere zus – getrouwd met Shyama Ram en moeder van drie kinderen - zorgt sindsdien voor Madan, Swarupi en Dinesh.

In Palri Mangaliy werkt de lokale vakbond RPKNMS (aangesloten bij de internationale vakbond BWI) de ontwikkeling van kinderarbeidvrije zones. Tijdens een huis-aan-huis bezoek door de vakbond werd het gezin van Madan, Swarupi en Dinesh ingedeeld in de categorie ‘onmiddellijk aandacht nodig’, omdat geen van de kinderen regelmatig naar school ging terwijl ze wel bij een school stonden ingeschreven. De onderwijsvoorlichters kwamen meteen in actie. Ze praatten met het gezin en hielpen hen om alle kinderen weer iedere dag naar school te laten gaan.

Om ervoor te zorgen dat de kinderen goed worden verzorgd, en om te regelen dat de kinderen aanspraak houden op de erfenis van hun overleden ouders, werd er een vergadering belegd met het dorpshoofd en de plaatselijke raadslieden. Er werd een akkoord bereikt: Gomti zorgt, samen met haar man, voor de drie kinderen totdat ze 18 jaar zijn.

Het gaat inmiddels goed met het gezin. Madan, Swarupi en Dinesh en de kinderen van Gomti gaan nu allemaal naar school. Het hoofd het gezin, Shyama Ram, werkt nu in een steengroeve in Palri Mangaliya en staat officieel geregistreerd bij de Rajasthan State Construction Workers’ Welfare Board.

Dit project is onderdeel van het programma ‘Out of Work and into School’ van Stop Kinderarbeid, dat mede mogelijk is gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Stop Kinderarbeid werkt binnen ‘Out of Work and into School’ samen met lokale partijen in India, Mali, Nicaragua, Turkije, Oeganda en Zimbabwe.